Wie ben ik?

Van harte welkom bij onze kennel “From the Olympia Girls”

Graag wil ik u via deze site kennis laten maken over mijn passie voor het fokken van het  geweldige hondenras de Havanezer.

Mijn naam is Petra van den Beuken – van der Burgt en ik ben getrouwd met Gerard.

We wonen in het Olympia Park van Roggel, gemeente Leudal, de naam die ook doorklinkt in onze kennelnaam.

De passie voor het fokken van dit ras zit in mijn bloed. In 1989 kwam de eerste Cavalier King Charles in ons leven. Vanaf 1998 ben ik begonnen met het fokken van honden. In datzelfde jaar kwam het eerste Cavalier,  From the Olympia Girls nestje ter wereld.

In  2002 kwam ook de Japanse Spaniel in ons leven erbij.

Tijdens de ringtraining in 2003 te Venray kwam ik in contact met het ras de Havanezer. Al gauw ontdekte ik hun prachtig karakter: Leergierig en slim, guitig, aanhankelijk en erg speels.

Door de jaren heen heb ik vele symposiums en cursussen gevolgd om zo de nodige deskundigheid op te bouwen om mij te gaan toeleggen op het fokken en om mede mijn kennis te verbreden. Zo heb ik de desbetreffende diploma’s behaald in de cursussen Kynologische Kennis en het Honden- en Kattenbesluit.

In 2004 kwam de eerste Havanezer in ons leven: “Senôrita Lolita Los Guapas”

Sindsdien zijn ze niet meer weg te slaan uit ons gezin en leven.

 

Mijn fokkersfilosofie

 

Door meer te gaan fokken met verschillende teefjes en reutjes krijg ik meer inzicht in het ras en in de lijnen. Ik vind dit namelijk voor mij belangrijk om zo te zorgen dat het ras gezond kan blijven. De consequentie is dat ik ook met enige regelmaat mijn honden moet herplaatsen, om hun niet tekort te doen in een te grote groep. Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld een ouder hondje willen in plaats van een pup en die kan ik dan ook bedienen. Een win-win situatie voor baas en hond. Immers niet iedereen heeft de mogelijkheid om een pup te kunnen opnemen en vind het ook fijn om al een hondje krijgen met goed gedrag.

Daarom heb ik op jaar basis gekozen voor 3 á 4 nesten en gemiddeld 3 nesten met een hetzelfde teefje om zo goed over de gezondheid en de vererving te waken. Vandaar dat ook uit bijna elk ( of ieder) nest een puppy hier blijft

Zo streef ik ernaar om ras typische, karaktervolle en gezonde Havanezers te fokken. Onze Havenezers zijn gezond en nagekeken.

 

Rasnaam

 

Havanezers behoren tot de Bichon-familie.  Deze groep kleine, langharige honden bestaat al heel lang en ontstond al vóór het begin van onze jaartelling in het Middellandse Zeegebied.  De ouderdom ervan wordt geschat op ongeveer 600 tot 300 jaar voor Christus. Er zijn al afbeeldingen gevonden in de Egyptische, Griekse en Romeinse kunst.

De naam Havanezer verwijst naar Cubaanse hoofdstad Havanna. De Cubanen stellen dat de eerste Havanezers in hun land terecht kwamen doordat de kapiteins van schepen uit de handelsvloot ze aan boord van hun schepen fokten. Als deze kooplieden op het eiland arriveerden, hing hun financiële succes vooral af van steun en medewerking van rijke Cubanen. Een klein zeldzaam hondje cadeau doen aan hun echtgenoten, was een slimme zet die van doorslaggevende invloed bleek bij het verkrijgen van toegang tot de invloedrijke Spaanse gemeenschap die hen anders wellicht de rug had toegekeerd. De kapiteins van de verschillende schepen ruilden hondjes met elkaar, zodat ze in elke haven konden terugkeren met een nieuwe oogverblindende verzameling van vachtkleuren die door de Cubaanse elite met enthousiasme werd ontvangen. Het is dus de intensieve handel en het mixen van vachtkleuren, die volgens deze theorie leidde tot de huidige Havanezer. Een ras met een imponerende variatie in kleur en aftekening.